Cansel Malatyalı, İnşaat Mühendisleri Odası’nın (İMO) bir çalışanıydı ve “performans yetersizliği” nedeniyle işten atıldı. İşe geri dönmek için yedi ayı aşkın bir süredir, Necatibey Caddesindeki İMO binası önünde tüm baskılara rağmen direnişini sürdürüyor . İMO yöneticilerinin Cansel’in üstüne araba sürmelerinden, saldırmalarından, polise şikayet edip defalarca gözaltına aldırmalarına, çadırını yıkıp oraya duvar ördürmelerine kadar varan akıl almaz davranışların muhatabı olarak tekrar kurulan çadırında oturmaya devam ediyor. Gelinen en can yakıcı nokta ise Cansel’in süresiz açlık grevine başlaması. Sağlıksız koşullarda sürdürdüğü açlık greviyle hayati tehlike her geçen gün artmakta
Çözümün bir parçası olmaları gerekirken ve kendilerinden de bu beklenirken Ankara’da TMMOB’ye bağlı 22 oda merkezi ve KESK, DİSK, TTB Cansel’in Odaya girerek eylem yapmasını “saldırı” olarak adlandırıp kınama metni yayınladılar. Sendikalar ortada görünmediler, yapılan her girişim sonuçsuz kaldı. Tüm bu süreçte, var olan demokratik güçler işveren bir mühendis odası olduğu için yani bir sermaye şirketi olmadığı için çıkarılan işçiyle, işvereni eşit tuttular.
Bu destek ve dayanışma gerektiren süreçte siyasi yapılar ise Cansel’i destekleyen siyasetler hoşlarına gitmediği için yer almadılar. Cansel’i destekleyen siyasetler de kendi siyasetlerini yürüttüler Cansel üzerinden. Şimdi sorun çözümsüz bir noktada ve kadın arkadaşımız hala açlık grevine devam ediyor. Kadın mühendisler 30 Eylülde Cansel’e destek için Ankara’da buluştular. Ankara Kadın Platformu da siyasi yapıların ortaklaşamaması nedeniyle bu direnişe gerekli desteği veremedi ve ne yazık ki çözüm için de çaba sarf etmemiş oldu.
Bir an evvel Cansel Malatyalı’nın açlık grevine son vermesi için, Ankaradaki tüm demokratik kitle örgütlerinin her şeyi bir kenara bırakıp sadece işçi bir kadının hakları için, acilen yan yana gelmeleri ve çözüm üretmeleri gerektiğine inanıyoruz. Kadın arkadaşımızın en kısa sürede önce sağlığının korunmasını, güvenliğinin sağlanmasını ve işine geri dönmesini istiyoruz.