Kadın cinayetlerine isyandayız

Yazdır
PDF

Ayşe Yılbaş’ın katili tahliye peşinde!

altAyşe Yılbaş’ın 15 kurşunla öldürülmesinden tam 4 yıl sonra yeniden başlayan davanın ilk duruşmasında, Hüseyin Özmen, davayı izleyen feministlerin, müdahil olan avukatların kendisine hakarette bulunduğunu iddia ederek duruşmaların sesli ve görüntülü yapılmasını ve kadın örgütlerinin baskısıyla basında aleyhinde haberler yapılarak mahkemenin baskı altına alınmaya çalışıldığını iddia ederek de bu yöndeki yayınların durdurulması için karar alınmasını talep etmişti. Mahkeme heyeti Hüseyin Özmen’in taleplerini reddetmiş. Barodan bir avukat atanması kararını almıştı.

Yazdır
PDF

Şefika Etik davasında yine erkek yalanlar

alt Şefika Etik aramızdan ayrılalı daha 6 ay olmadı. 14 ‘ünde ‘çocuk gelin’, 15’inde anne olan Şefika, evliliği süresince hep şiddet görüyor. Bir gün tüm gücünü toplayıp karakola şikayette bulunuyor ve sığınmaevine yerleştiriliyor. Şefika sığınmaevindeyken kocasının ‘barışalım’ tacizleri karşısında devletin arabulucuğuna ‘tamam’ diyor. Kocasının çiçeklerle almaya geldiği sığınmaevinden eve döndükten 2 saat sonra banyoda yine kocası tarafından bıçaklanıyor. Kamuoyu onu Habertürk'ün medya şiddeti olarak sürmanşetinde yayınladığı ‘’sırtından bıçaklı ‘’ fotoğrafıyla tanıdı. Cesedini yıkayan yakınlarının anlattıkları, katilin kendisinden ayrılmaya çalışan, onu karakola şikayet eden, sığınmaevine giden karısını işkence ederek öldürdüğünü ortaya koyuyor.

Yazdır
PDF

Ayşe Yılbaş davası yeniden başlıyor; 21 Şubat Saat 9.00'da Cağlayan Adliyesi'ndeyiz!

 

alt Ayşe Yılbaş Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Nöroloji servisinde stajyer doktordu. Ayşe boşanmak istediği eşi Astsubay Kıdemli Çavuş Özmen tarafından 22 Şubat 2008'de staj yaptığı hastanede 12 kurşunla öldürülmüştü.

Ayşe Yılbaş’ın davasını onlarca feminist avukat ve feminist aktivist takip ettik. Dava sırasında katil ve savunma avukatları, az ceza çıkması için ellerinden geleni yaptılar. ‘Şuuru yerinde değildi’, ‘şizofrendi’ ‘cezai ehliyeti yoktu’, ‘seviyordu, perişan oldu’, ‘çocuğu için yaptı’, ‘derin bir elem ve gazap içindeydi’ gibi tüm kadın cinayeti davalarında ileri sürülen gerekçeler, ardı arkasına sıralandı.

Yazdır
PDF

Kadınlar Günü’nü kutlayamadığımız bir 8 Mart daha!

 

8 mart 2011 bahariyeBugün 8 Mart!
Kadınlar Günü’nü kutlayamadığımız bir 8 Mart daha! 
Bir yıldan fazla bir süredir 2009 yılı Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre günde beş kadının öldürüldüğü artık katliam boyutlarına varan kadın cinayetlerine karşı isyandayız! Tek bir gün, tek bir kadını dahi kaybetmeye tahammülümüz yok diyerek defalarca ve acilen herkesi üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağırdık. Nihayet dün aldığımız kadın cinayetlerini önlemek üzere hazırlanan yasa taslağı haberini eğer daha önce onca umutlu ama uygulanmayan yasa, genelge deneyimimiz olmasa kaybettiğimiz her kadın için geç kalan ama umutlu bir adım olarak görebilirdik. Kaybettiğimiz arkadaşımız, komşumuz, akrabamız ya da gazetelerin 3. sayfalarında kalan fotoğraflarından tanıdığımız kadınların anısı ve bir fazlasına, uygulamaya geçmeyen yasalar, uygulanması için hiçbir adım atılmayan, bütçe ayrılmayan genelgelere bağlayacak umudumuz, gösterecek tahammülümüz yok. Zira yasalar önünde kadın-erkek eşitliği yıllardır kabul ve garanti altına alınmış iken Başbakan’ın bile dillendirebildiği ‘kadın ve erkeğin eşit olmadığı’ fikriyatı değişmediği sürece ne yaşadığımızı, neye rağmen yaşadığımızı ve nasıl yaşayamadığımızı ancak biz kadınlar biliriz. Yaşadıklarımız, yitirdiklerimiz senede bir gün, 8 Martlardaki iltifat, söz ve taahhütlerle avutulur gibi değil… Lütuflar, taahhütler, kağıt üstünde kalan yasalar değil acilen uygulama iradesi, bütçesi, fiili adımlar ve sonuçlar görmek istiyoruz.

Yazdır
PDF

Öldüren "Sevgi" İstemiyoruz!

 

14.02.2011/İstanbul Feminist Kolektif, 14 Şubat'ta sevgililer günü kutlanırken kadın katlinin sürdüğünü hatırlattı; savcılıklara tehdit edildikleri için suç duyurusunda bulunan kadınlarla yüz yüze görüşmeleri ve bu kadınları acilen aile mahkemelerine yönlendirmeleri çağrısında bulundu.

Yazdır
PDF

Öldürülüyoruz. Devlet seyrediyor...

İstanbul Feminist Kolektif-Kadın Cinayetlerine İsyandayız Kampanyası  23 Şubat 2011'de Ümraniye'de öldürülen Arzu Odabaşı'nın Öldürüldüğü yerde bir basın açıklaması yaptı.

Kadın Cinayetlerine İsyandayız!

Burada işlenen Arzu Odabaşı  cinayeti Devlet destekli örtük bir cins-kırım yaşandığını açıkça ortaya koymuştur.

Arzu Odabaşı, koca şiddetini adli mercilere bildirdiği halde,  öldürülene kadar“devlet” kılını kıpırdatmamıştır.  O merciler hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı kadınların şikayetini ciddiye almayanların takipçisi olacağımızı buradan herkese söylüyoruz.
9 şubat günü öldürülen Arzu Yıldırım cinayetinde de Ümraniye savcılığının ihmali açıktı. Bunun için de suç duyurusunda bulunduk, takipçisiyiz.

Adana’da  Semiha K.   Yıllarca şiddet gördüğü “koca”dan kurtulmak istedi,      Devlet , Semiha’yı da  erkek şiddetinden korumadı, geçen akşam öldürüldü.

Gebze Yavuzselim mahallesinde  Çiğdem K.   kocası tarafından salı gecesi pompalı tüfekle öldürdü.

Özlem eski kocadan kurtulmak için il değiştirdi, Katili onu buldu, bıçakladı ,ağır yaralı.

Maltepe de Şehri F.  Daha önce şikayetçi olduğu  halde gözaltına alınıp bırakılan  erkek tarafından  bıçaklanarak öldürüldü.

Gaziantep’te   kocasından boşanmak isteyen kadın bıçaklanarak yaralandı.

 

Erkekler seri kadın cinayeti işlerken. Devlet (hükümet,emniyet, jandarma, belediyeler,partiler,sendikalar, erkek kurumlar) seyrediyor.
Öldürmek için erkek, öldürülmek için kadın olmak yetiyor.
Kadın katilleri ,“erkekçe bahaneler caizdir cumhuriyeti’nde” kadına şiddet uygulamaktan, kadını öldürmekten hiç çekinmiyor.

Yazdır
PDF

Cinayetten savcılık da sorumlu

 

18.02.2011/İstanbul Feminist Kolektif üyeleri, sevgilisi tarafından öldürülen Arzu Yıldırım'ın ölümünde ihmali olduğu iddiasıyla Ümraniye Cumhuriyet Savcısı Feridun Kabadayı hakkında suç duyurusunda bulundu.
"Kadın Cinayetlerine İsyandayız" kampanyasını yürüten İstanbul Feminist Kolektif üyeleri, Yıldırım'ı sevgilisi Metin Çilingir'in, hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduktan iki gün sonra öldürdüğünü hatırlattılar. Yıldırım'ın ölümünde, korunması için gerekli önlemleri almayan cumhuriyet savcısı Kabadayı'nın da sorumluluğu bulunduğunu belirttiler.

  • fp sayi 12
    Feminist Politika 12
  • fp11
    Feminist Politika 11
  • fp10
    Feminist Politika 10
  • fp9
    Feminist Politika 9
  • fp8
    Feminist Politika 8
  • fp7
    Feminist Politika 7
  • fp sayi 06
    Feminist Politika 6
  • fp sayi 05
    Feminist Politika 5
  • fp4
    Feminist Politika 4
  • fp sayi 03
    Feminist Politika 3
  • fp sayi 02
    Feminist Politika 2
  • fp sayi 1
    Feminist Politika 1